21:a Lidköping Music Festival 2023

Lidköping Music Festival presenterar stolt årets program som består av fyra kvällskonserter samt tre kostnadsfria pop up-konserter i lunchtid
I år kan ni gå in och förköpa era konsertbiljetter via towni.se men som vanligt kan ni även köpa er biljett på plats (swishbetalning).

Söndag 6 augusti

"Les Deux Amis"

Patrik Kleemola (Finland) - gitarr, Martin Fogel (Sverige/UK) - gitarr
Skogshyddan - 17:00 (60 min)

Patrik Kleemola, en av Finlands absolut främsta gitarrister, lyfter fram två av den klassiska gitarrens mästare: brasilianska tonsättaren Heitor Villa-Lobos och den spanska kompositören Fernando Sor. De legendariska 5 Preludierna av Villa-Lobos hör till hans mest kända och älskade verk från det tidiga 1900-talet. Fernando Sor var en av Europas stora stjärnor under romantiken och han reste flitigt mellan kulturmetropolerna London, Wien, Paris, och Moskva. Londonbaserade svenska gitarristen Martin Fogel och Patrik Kleemola har varit kollegor och vänner sedan de vann första och andra pris i den internationella Takemitsu-tävlingen. Nu strålar de samma och spelar Fernando Sors virtuosa duo med titeln "Les Deux Amis" (De Två Vännerna). Som en ledande expert på Sors musik spelar Patrik även ett urval av mästarens solostycken.

Musik av: Heitor Villa-Lobos & Fernando Sor (gitarrsolo & duo)

Martin Fogel
Patrik Kleemola

Måndag 7 augusti

"Spelmusik - framtidens gränsland"

Maiko Mori (Japan) - piano
Industrigatan 3 - 19:00 (60 min)

Spelmusik - nutida tonsättare vänder sig allt mer till detta nya medium. I visuell och musikalisk gestaltning bjuder japanska pianovirtuosen Maiko Mori  ett urval av de mest kända kompositionerna från spelmusikens värld bl a från Final Fantasy serien. Hon spelar även klassisk musik som använts i andra spel t ex Prokofiev, samt jazz/fusion-inspirerade verk från Japan och Ukraina av Hamauzu och Kapustin. Maiko Mori har sedan hon vann första pris i Birmingham International Piano Competition etablerat sig som en av sin generations ledande solister och kammarmusiker. Hon har turnerat flitigt i Europa och Japan med framträdanden i bl a Radio France, BBC Radio 3, Cheltenham Festival, Purcell Room i London, Kolarac i Belgrad, och Suntory Hall i Tokyo. Hon har även framträtt som solist med RCM Symphony Orchestra och många internationella orkestrar.

Musik från/av: Final Fantasy, GTA, Prokofiev, Hamauzu och Kapustin

Maiko Mori

Tisdag 8 augusti

"Musik på slottet"

Magdalena Filipczak (Polen) - violin, Liubov Ulybusheva (UK/Ryssland) - cello
Regina Fredriksson (Sverige) - sopran, Patrik Kleemola - (Finland) - gitarr
Martin Fogel - Sverige/UK) - gitarr
Kungssalen, Läckö Slott - 19:00 (60 min)

Festivalen är tillbaka i unika Kungssalen på Läcköslott! Årets program lyfter fram passion, romantik och en spansk atmosfär. Violinisten Magdalena Filipczak, som helt nyligen debuterat i Carnegie Hall NewYork, spelar tillsammans med ryska cellovirtuosen Liubov Ulybysheva den fransk-baskiske kompositören Maurice Ravels vilt monumentala Sonat för Violin och Cello som han skrev till minne av Debussy - ett fyrverkeri av färg och briljans. Från Bizets opera Carmen för vi höra sopran Regina Fredriksson sjunga La Chanson Bohême och Habanera i specialarrangerad kammarsättning. Hon sjunger även sånger av Romantikens store spanska tonsättare, Fernando Sor. Vi bjuds även på hans berömda gitarrduo L'Encouragement Op.34 framförd av Patrik Kleemola, en av Finlands främsta gitarrister, och londonbaserade svenska gitarristen Martin Fogel, som spelat tillsammans sedan de vann första och andra pris i den internationella Takemitsu-tävlingen. Musik på Slottet för samman kammarmusik av högsta klass och en helt unik slottsmiljö!

Musik av:
Fernando Sor - L'Encouragement Op.34 (1828)
Fernando Sor - Sånger
Ravel - Sonat för Violin och Cello M.73 (1922)
Georges Bizet - ur Carmen, Habanera och La Chanson Bohême (1875)

Patrik Kleemola
Regina Fredriksson

Onsdag 9 augusti

"Galakonsert i S:t Nicolai"

Maiko Mori (Japan/UK) - piano, Magdalena Filipczak (Polen/UK) - violin
Liubov Ulybusheva (UK/Ryssland) - cello, Patrik Kleemola - (Finland) - gitarr
Martin Fogel (Sverige/UK) - gitarr
S:t Nicolai kyrka - 19:00 (60 min)

Traditionsenligt avslutas festivalen med en sprudlande galakonsert i S:t Nicolai där alla festivalens internationella musiker medverkar. Konserten inleds med Fernando Sors kända Fantaisie op. 54 bis som han skrev i Paris 1833 - ett virtuost exempel på den spanska musikens spridning över Europa under Romantiken. I år är det “Rachmaninov-år” och vi får sedan höra hans melankoliskt lyriska pianotrio: Trio Elegiaque. Avslutningvis - festivalens höjdpunkt: Ravels Pianotrio som han skrev 1914 inspirerad av sina rötter in Baskien och poesi från Malaysia - ett sprudlande energisk och omvälvande verk som knyter samman klassisk och modern tid.

Samtliga medverkande solister har turnerat runt om i världen och har flera kritikerrosade album i bagaget. Missa inte detta fyrverkeri i sommarstaden Lidköping!

Musik av: Sor, Rachmaninov och Ravel

Maiko Mori och Magdalena Filipczak
Liubov Ulybusheva
Martin Fogel
Patrik Kleemola

Arrangör: Studiefrämjandet Skaraborg i samarbete med Skogshyddan, Stiftelsen Läckö Slott, Industrigatan 3 och Svenska kyrkan Lidköping

Med stöd av Concil - House of Marketing, Lidköpings kommun Kultur i Lidköping samt stöd från Polska Institutet i Stockholm.Polska instutet i Stockholm